miercuri, 21 ianuarie 2015

Dieta de iarna: supla chiar si la -10 grade

Temperaturi scazute, vreme mohorata, zile scurte de iarna, sedentarismul,acestea sunt doar cateva dintre motivele care transforma anotimpul friguros intr-o perioada neplacuta pentru organism,silueta. Este destul de greu sa spunem “Nu!” mancarurilor gustoase si grase.
Adevarul este ca aceste mancaruri grase ajuta corpul uman sa depaseasca mai usor gerul de afara (intensele procese de termoreglare au nevoie de calorii suplimentare).
Pofta de mancare creste in aceasta perioada, in special pentru alimente grase, prajeli, carne, dulciuri. 
Din acest motiv trebuie sa incercam sa ne ferim de mancatul in exces si de consumarea alimentelor bogate in grasimi, chiar daca mancarea traditionala romaneasca este foarte gustoasa. Doar mancand sanatos putem trece cu brio si peste sezonul rece, iar daca mancarea sanatoasa este si gustoasa cu atat mai bine.
Pentru a depasi perioada geroasa trebuie sa furnizam corpului nostru cat mai multa vitamina C (intareste imunitatea), fier, magneziu si zinc, iar acestea se gasesc cu precadere in legume si fructe, alimente pe care le gasim putin mai greu iarna.
Alimente recomandate in perioada dietei de iarna: morcovi, varza, dovleac, broccoli, praz, usturoi, citrice; in special fructe si legume.
Alimente care trebuie evitate in perioada dietei: unt, ulei, margarina (hidrogenata), foietaje, zahar, mancaruri prajite, sucuri din comert; in special grasimi si prajeli.

Reguli de aur

Supele si ciorbele vor fi aliatii nostri de nadejde
Consumand mancaruri calde ne ajutam corpul sa depaseasca mai usor frigul de afara, iar supele si ciorbele sunt cu siguranta alegerea ideala. Se prepara simplu si rapid, sunt hranitoare si gustoase, se digera cu usurinta, iar daca le consumam ca si fel principal vom observa ca nu vom mai manca la fel de mult.
Sfat: grasimea lasata de carnea pe care o folosim la prepararea supelor si a ciorbelor este suficienta, incercati sa nu mai puneti si ulei atunci cand le gatiti.
Gratarele ne vor completa meniul zilnic
Pentru o masa satioasa, gustoasa, sanatoasa si completa, carnea este alimentul “vedeta”. Aceasta poate fi gatita cu usurinta, sub forma de gratar, in felul acesta scapam de excesul de grasime si obtinem un preparat gustos. Puteti asezona carnea cu o salata proaspata, in felul acesta obtineti rapid mancarea si nu veti sta ore in sir in bucatarie.
Sfat: luati-va la pachet carnea facuta la gratar, astfel chiar si atunci cand sunteti la serviciu veti manca sanatos si veti putea evita produsele de patiserie sau mancarurile de tip fast-food.
Fructele si legumele ne vor energiza
Probabil ati observat faptul ca iarna chiar daca ne odihnim suficient avem zile in care suntem obositi sau somnorosi fara motiv, aceste simptome sunt asociate cu efectul frigului asupra corpului. Putem depasi aceste stari daca consumam cat mai multe fructe si legume, cel putin 2 mese pe zi ar trebui sa fie formate din acestea.
Sfat: legumele pot fi consumate sub forma de salata sau ca si garnitura, iar fructele se pot transforma in sucuri naturale proaspete si hranitoare, in gustari de exceptie.
Dulciurile vor fi evitate, pe cat posibil
Numeroasele sarbatori din timpul iernii transforma bucataria intr-un “paradis” pentru toti cei care consuma cu placere deserturile. Mirosurile imbietoare si gusturile sublime ne “zdruncina” vointa si astfel de foarte multe ori consumam o multime de prajituri, poate chiar prea multe.
Trebuie insa sa invatati sa va temperati poftele, nu trebuie sa renuntati definitiv la dulciuri insa trebuie sa invatati sa le consumati cu moderatie. Pentru a va fi mai usor puteti taia fiecare bucata de prajitura in mai multe bucati mici (cat sa bagati o data in gura), portiile sunt esentiale pentru silueta.
Sfat: incercati sa consumati prajituri gatite chiar de voi, astfel veti sti exact cat de “periculoase” sunt pentru silueta voastra si veti putea sa va monitorizati mai usor caloriile consumate.
Hidratarea va fi permanenta
Fiecare aliment (fructe, legume, carne) consumat are nevoie de apa pentru a fi digerat si procesat, doar asa organismul nostru va functiona optim. Trebuie tinut cont si de faptul ca circa 20% din apa pe care o consumam in fiecare zi este folosita de creier.
Nu e de mirare de ce hidratarea este importanta si in timpul iernii. Chiar daca nu simtim senzatia de sete la fel de des ca si in timpul verii, trebuie sa incercam sa bem minim 2 litri de lichide in fiecare zi.
Sfat: pentru a va fi mai usor sa “tineti pasul” cu cantitatea de apa consumata puteti sa va umpleti o sticla de jumatate de litru si sa incercati sa beti cel putin 4 sticle intr-o zi.
Miscarea zilnica va fi obligatorie
Nu toate persoanele sunt obisnuite sa faca miscare, sa practice diferite sporturi sau sa fie activi. Din aceasta cauza este foarte greu ca aceste persoane sa inceapa sa faca miscare zilnic si sa respecte un program strict.
Cu toate acestea este foarte important ca fiecare om care urmeaza aceasta dieta sa incerce sa faca cat mai multa miscare, fie ca se plimba timp de o ora in parc, fie ca isi alege un program de exercitii fizice pe gustul lui, fie ca practica sporturi usoare in compania celor dragi.
Sfat: fiecare efort suplimentar este important. Daca sunteti la metrou sau in diverse centre comerciale incercati sa renuntati la scarile rulante sau la lifturi. 

Recomandari:

recomandari
– respectati cele 3 mese principale ale zilei si cele 2 gustari, incercati sa nu mancati in exces;
– renuntati la alimentele prajite, fast-food, grasimi si la alcool (contribuie la ingrasare);
– incercati sa consumati cat mai putina paine, cel mult o felie de paine la o masa;
– consumati cat mai multe bauturi calde facute de voi (lapte, ceai, limonada calda, suc de mere fierbinte) si apa plata (aproximativ 80% din lichidele consumate intr-o zi);
– beti un pahar cu apa inainte de fiecare masa, in felul acesta veti manca mai putin;
– ideal ar fi ca fiecare masa sa fie formata dintr-un singur tip de mancare (de exemplu: doar din felul doi, doar din felul principal);
– fructele nu trebuie consumate in combinatie cu alte alimente ci ca si masa individuala (puteti sa le consumati ca si gustare). Nu uitati nici de fructele uscate, migdalele, nucile si alunele de pamant fiind mai mult decat indicate;
– incercati sa aveti cel mult 2 tipuri de mancaruri cu carne pe zi (o portie de carne nu trebuie sa depaseasca volumul palmei), iar carnea consumata nu trebuie combinata cu orez, paste sau cartofi;
– optati pentru carnea de pui, curcan sau peste, saraca in grasimi si incercati sa o consumati ca si masa de pranz (abur, cuptor, gratar, in supe), rareori ca si masa de seara;
– combinati orezul, pastele si cartofii doar cu cereale sau legume;
– amidonoasele cu carne trebuie consumate doar in combinatie cu legumele;
– branzeturile trebuie consumate doar cu legume (cum ar fi salata cu branza), nu trebuie sa le combinati cu oua, carne, cereale sau amidonoase (cum ar fi rulada de pui cu cascaval).
– reduceti portia dulciurilor consumate, nu trebuie eliminate definitiv ci doar gustate;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu